Podno grejanje, ZA i PROTIV

Podno grejanje, sistem koji je često osporavan sa jedne, ali i hvaljen sa druge strane. Koje su to njegove prednosti, a koji nedostaci?

ZA podno grejanje:

Podnim grejanjem ćemo ostvariti niže troškove grejanja, za oko 20% u odnosu na radijatorsko grejanje. Razlog leži u nižoj temperaturi vode podnog grejanja koja je potrebna za isti osećaj ugodnosti u boravišnom prostoru.

Imajući u vidu da se 90% toplote podnim grejanjem prenosi zračenjem, strujanje vazduha u prostoriji je manje, pa tako i koncentracija alergena u vazduhu. Ovim dobijamo kvalitetniji vazduh u životnom prostoru.

Ravnomernim zagrevanjem poda na niskoj temperaturi, koja je prijatna za hodanje, toplota se podjednako širi po celom prostoru. Ne postoje ”hladne zone” stana.

Ovim ”skrivenim” sistemom grejanja sigurno ćemo dobiti i više boravišnog prostora.

Raspodela temperature po visini prostorije kod podnog grejanja je najprijatnija za boravak ljudi.

Podno grejanje je moderan i luksuzan način grejanja kojim možete podići vrednost vašeg objekta.

PROTIV podnog grejanja:

Podno grejanje je inertan sistem grejanja koji se ogleda u sporijem zagrevanju prostora. Zbog toga podno grejanje nije pogodno za objekte koji se privremeno koriste i kod kojih je potrebno za kratko vreme zagrejati prostor.

slabo izolovanim objektima podno grejanje nije poželjno ugrađivati. Da bi zagrejali ovakav prostor potrebna je viša temperatura vode, odnosno, temperatura površine poda iznad 30o C, što naravno nije zdravo za boravak ljudi.

Ukoliko želite da na vaš pod postavite drveni parket, ili debele tepihe, efekat podnog grejanja će se značajno smanjiti. Stoga podno grejanje nije pogodno za debele podne obloge.

Troškovi ugradnje sistema podnog grejanja mogu biti nešto veći od ugradnje klasičnog radijatorskog sistema grejanja.

Nadamo se da smo ovim uspeli da otklonimo sve vaše nedoumice o sistemu podnog grejanja i da će te, naravno, doneti pravu odluku.